Majd hozzatok banánt a beszélőre! ;-)

  • Beküldve: 2013. május 17.

<img src="http://static4.origos.hu/i/1209/20120903-partok-oszi-strategiai-oszi-str... width="350" align="left" hspace="5">
Most, hogy <a href="http://szilagyilaszlo.hu/content/k%C3%B6z%C3%A9rdek%C5%B1-munk%C3%A1m-k%...éppen befejeztem</a> a közhasznú munkát, amivel Közgép-foglalás miatti pénzbüntetést váltottam ki, megkaptam a következő idézést. Aztán gyorsan egy másik levelet is, hogy mégsem kell megjelennem, mert először ki kell énekelni a fidesz-kétharmadból a mentelmi jogomat.
Mindenesetre eljárás indult ellenem rágalmazás vétsége gyanújával.

Tavaly júliusban átbújtunk a Közgép soroksári telephelyének bejárati sorompója alatt, és csendben leültünk az út két oldalán, összeláncolva. Táblákat tartottunk: Mutyigyár; Innen irányítják az országot; Itt tűnik el a pénzed; a Közgép mindent visz, stb. Kb. négy órán át üldögéltünk ott a napon, majd <a href="http://szilagyilaszlo.hu/content/visznek-minket-rend%C5%91r%C3%B6k-k%C3%... rendőrök bezsuppoltak minket a rabomobilba</a>, és <a href="http://www.facebook.com/photo.php?fbid=482746355087650&set=a.42189026783...öltöttünk jó 11 órát a rendőrkapitányságon</a>. A jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegülés szabálysértése miatt 100 ezer forint bírságot kaptam, amit 120 óra <a href="http://szilagyilaszlo.hu/content/k%C3%B6z%C3%A9rdek%C5%B1-munka-mikrolin...özhasznú munkával kiváltottam</a>.

Dr. Futó, akivel még újságíróként futottam össze, amikor a „dokumentumos ügyben” védte ez egyik kisgazdát az első Orbán-kormány idejében, komoly bűnlajstromot pakolt össze: a társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás.

Nézzük sorjában:

Milyen üzemi tevékenységet zavartunk meg?
A telephelyen nem történt abban az időpontban leginkább semmi. Ha kellett, még a legnagyobb teherautó is elfért tőlünk, ezt több felvétel is bizonyítja. Hirtelen előkerültek a munkavédelmi kobakok, és lázas alibi-tevékenység kezdődött. Nagyon hosszú és nagyon fontos csöveket kezdtek el kamionnal tologatni körülöttünk, forgolódtak fel s alá, próbálták demonstrálni, hogy teljesen leállt a nemzetgazdaság miattunk. Mi meg ültünk a porban. Az ügyvéd szerint „károkozás szándékával követtük el” rettenetes tettünket, és tudatában voltunk annak, hogy „közlekedési káoszt idézünk elő”. Ugyan! Káosz az ottani fejekben keletkezett, amit őszintén sajnálunk.

Milyen rendzavarást követtünk el?
Megzavartuk a nagy művet? Elhomályosítottuk a big picture-t? Felborult a természetes rend, mert az ország összes szerkesztősége ott fotózott és forgatott? Ráirányítottuk a figyelmet a magyar beruházások egyetlen haszonélvezőjére? Hogy a közbeszerzéseket átalakították köz(gép)beszerzésekké? Hogy szánkra vettük Lajos és Zsolt nevét, akiknek a nevét nem lehet leírni a „közszolgálati” lakájmédiában? Nem jókedvünkben tettük. Ilyen eszközhöz kellett nyúlni, miután hiába interpelláltunk, hiába adtunk ki sajtóközleményeket és hiába protestáltunk a parlamentben.

Miféle garázdaság?
Semmiben nem tettünk kárt. Sőt, kihoztunk egy fél kiló koszt a ruhánkon. A tanult ügyvéd szerint „az elkövetők eljárása kihívóan (sic!) közösségellenesnek minősült, amely eljárás riadalmat és megbotránkozást okozott a társaságnál foglalkoztatott munkavállalóknál. [...] A riadalmat a Társaság vezetősége állomány gyűléssel kényszerült enyhíteni”. Képzelem, ahogy Lajos állománygyűlésen nyugtatja a melósokat: ezek csak kis ellenzékiek, de nyugi, meg fogunk kapni minden melót ezután is, lesz minden, ezek meg mennek a bíróságra. Ha riadalmat okoztunk a teljesen ártatlan munkavállalókban, elnézést kérünk érte! De hol itt a garázdaság?

Gyülekezési joggal való visszaélés?
Dr. Futó tudhatná, amit a bíró megírt a végzésben: „a gyülekezési törvény erre a demonstrációra nem vonatkozik”.

Kit rágalmaztunk?
A Közgép mint olyan tette a feljelentést, de csak magánszemélyt lehet rágalmazni, nem? „Az elkövetők nagy nyilvánosság előtt olyan becsületsértő kifejezéseket használtak transzparenseiken, amelyek olyan téves képzetet kelthetnek másokban, hogy a társaságunk nem végez valós üzemi tevékenységet, a közreműködésével érintett projektek nem valósulnak meg, és a társaság nem szabályszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárásokban nyer el megrendeléseket.” Az első kettőt nem állította senki, a harmadikkal kapcsolatban viszont komolyan felmerülhettek ilyesféle képzetek, előtte is, azóta is, és nem csak bennünk. Ha egy cég sorban nyeri a túlárazott közbeszerzéseket, és már szinte minden mélyépítési projektben megkerülhetetlen szereplő, és ha egy cég olyan figurákat tudhat a tulajdonosai között, akik csak egy lépéssel vannak a miniszterelnök mögött, az ne csodálkozzon, ha hirtelen átbújnak a sorompója alatt, és csendesen demonstrálnak a telephelyén. Különösen akkor ne, ha éppen ők uralják a magyar médiapiac 80%-át, ha minden bértollnok nekik dolgozik, ha minden plakát nekik tejel.

Lehet itt mást csinálni, mint demonstrálni?!

Szilágyi László