Dilettantizmus helyett felelős nyugdíjrendszert!

  • Beküldve: 2010. december 13.

A nyugdíjreformmal kapcsolatban végleg lelepleződött a kormány álszentsége, dilettantizmusa, és felelőtlensége. A fenntartható nyugdíjrendszer alapjainak megteremtése helyett a kormánynak csak zsarolásra és kapkodásra futja. A Lehet Más a Politika ezért felszólítja a kormányt, vonja vissza a nyugdíjtörvényt, és egy társadalmi vita keretében dolgozzunk ki egy fenntartható és felelős nyugdíjrendszert.

1) A kormány álszent, hiszen nincs felhatalmazása ezekre a lépésekre. A választási kampányban és a kormányprogramban egyaránt arról beszélt a FIDESZ, hogy megvédi a nyugdíjkasszákat. De ugyanígy álszent, hogy ellenzékben megszavazták a 100 napos programot, 14. havi nyugdíjat követeltek, most pedig az államadósság csökkentéséről beszélnek.

2) A kormány dilettáns, hiszen lengyel nyomásra lehetőség nyílhat arra, hogy ne kelljen a költségvetési hiányba beszámítani a magánnyugdíj-pénztári átutalásokat. A kormány meg sem várta a vonatkozó uniós döntést, kapkodott, és ezzel saját maga alatt vágta a fát. Ezzel sikerült elérni, hogy Magyarország a világpolitikában elrettentő példává vált.

3) A kormány felelőtlen, mert a tettek hiányát ködös szólamokkal próbálja leplezni. Nincs sem a törvénymódosításban, sem Orbán Viktorék nyilatkozatában semmi garancia. A garanciát az LMP által benyújtott, konkrét lépéseket tartalmazó módosítók jelentették volna. A kormány azonban ezeket leszavazta.

Az LMP szerint tarthatatlan ez az álszentség és dilettantizmus. Lehet beszélni az állami nyugdíjrendszerről, azonban ehhez az kell, hogy a kormány ne zsarolja az embereket, hogy konkrét törvényi intézkedésekkel garantálja az egyéni számlák rendszerét, és törvényben garantálja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Erről azonban szó sincs. Ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a nyugdíjeinstand-törvényt, és a kialakult helyzetre tekintettel egy társadalmi vita keretében egy felelős és fenntartható nyugdíjrendszer alapos előkészítésébe kezdjünk bele.

Budapest, 2010. december 13.

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő