Mikor tervezik újraszabályozni az otthonszülés feltételeit?

  • Beküldve: 2011. május 23.

Kérdés az Egészségügyi Államtitkárhoz:

Mind a WHO ajánlása, mind az EU direktíva arra utasítja Magyarországot, hogy az élettani szülésnél a bábákat hagyja önállóan tevékenykedni. A nemrég érvénybe lépett rendelet nem valósítja meg maradéktalanul az utasítást.
- Nem jött létre az ún. elsődleges ellátás lehetősége, amelybe a várandósgondozás is beletartozik. Ide tartozik ugyanis a várandósság, szülés és gyermekágy egésze. Mikor teremtik meg ezt a lehetőséget?
- A gondoskodás bábai modelljének bevezetése is elmaradt, intézeten belül és kívül, amely életre hívta volna az egész országot átfogó szülészeti reformot. Nem jött létre az intézeten kívüli szülésben is jártas bábákból álló bába szakmai kollégium, amely saját szabályrendszert/protokollt és saját felügyelet biztosítana. Mikor lesz ilyen?
- A rendelet megalkotói kétségbe vonják a nemzetközi kutatási eredményeket, miszerint a tapasztalt szaksegítséggel kísért intézeten kívüli szülés legalább annyira biztonságos, mint az intézeti szülés. Ennek érdekében kontroll alatt tartják és végletesen leszűkítik az otthonszülésben részt venni tudó várandósok körét és a feltételeket teljesíteni tudó bábákat. És elvész az egyértelmű előny, hogy az intézeten kívüli szülés sokkal olcsóbb, mint az intézeti ellátás. Ezzel együtt még a TB-támogatás lehetőségét is elvették. Mikor fogják ezt pótolni?
- A rendelet olyan, szakmailag indokolatlan feltételeket is támaszt, aminek következtében jelen pillanatban az eddig jól működő bábák még az engedély kérésének benyújtásáig sem tudtak eljutni. Igazolni kellene 50 intézeten kívüli szülés kísérését szakmai tapasztalatként: hogyan?
- Rendkívül drága mulatsággá vált az intézményen kívüli szülés:
o szükségtelen és drága műszert vetetnének a bábákkal. A rendeletalkotók egyszerűen összekeverték a hordozható szívhanghallgató készüléket és a szívhangregisztráló készüléket! Az előző szükséges és "csak" 60 ezer Ft, az utóbbi nem szükséges és félmillió Ft!
o 3-szori gyerekorvos vizitet írtak elő, amit a szolgáltatótól kell kérni, mert neonatológus kell, újraélesztős vizsgával – ezt az anya fizeti.
o Felnőtt újraélesztés tanfolyamot írnak elő, amit 2 évenként kellene elvégezniük, holott ez a tanfolyam 5 évig érvényes, nekik mégis két évenként meg kell ismételni. Miért?
Államtitkár úr: hogyan és mikor tervezik a tapasztalatok alapján átgondolni a rendeletet?