A hajléktalanok kriminalizálása nem oldja meg a problémát!

  • Beküldve: 2011. augusztus 31.

Az LMP közleménye - 2011. augusztus 31.

Az LMP szomorúnak és embertelennek tartja, hogy a tatabányai közgyűlés is beállt azon önkormányzatok sorába, amelyek a hajléktalanok problémáit valós megoldások helyett büntető eszközökkel kívánják kezelni. Az ökopárt szerint ezek a kirekesztő és szegényellenes intézkedések tényleges eredményekre nem vezetnek. A közterületek használatáról szóló tatabányai rendelet módosítása kriminalizálja a hajléktalanságot, a kezdeményezők büntetni akarnak embereket azért, mert szegények és otthontalanok.

A hatályos szabálysértési jogszabályokban szereplő szankciók alkalmasak arra, hogy a hatóságok fellépjenek a nem kívánatos közterületi magatartásokkal szemben, nincs szükség ilyen kirekesztő rendelkezésre.

Különös cinizmusra vall, hogy e szégyenletes intézkedést olyan helyzetben hozták meg, amikor az önkormányzatnak súlyos elmaradása van a hajléktalanellátás területén. Ma városunk közterületein 450 hajléktalan tengődik, miközben a rendelkezésükre álló önkormányzati fenntartású, térítésmentesen igénybe vehető hajléktalan szállások száma a 30-at sem éri el.

Sajnálatos, hogy a városunkat irányító Fidesz frakció tagjai ahelyett, hogy valódi megoldásokat eredményező intézkedéseket hoznának, rendészeti eszközök igénybevételével igyekeznek eltüntetni a társadalom szélére sodródott embereket. Támogatás és segítség helyett büntetés és gumibot? Felháborítónak tartjuk, hogy a több milliárdos költségvetésből nem jutott még húszmillió forint sem a hajléktalanok elhelyezését megoldó krízisszállások bővítésére.
A munkanélküliség és a hitelválság miatt sajnos egyre többen fognak utcára kerülni, és erre a városnak fel kell készülni. Megbélyegzéssel és büntetésekkel nem lehet megoldani a kérdést.

Az LMP támogat minden olyan intézkedést, mely az elesettek, a társadalom perifériájára sodródott emberek sorsának jobbítását célozza. Az akut életveszélyes helyzetek megelőzése érdekében új krízisszálló létesítése, komplex rehabilitációs programok indítása a munkaerő piacra illetve a társadalomba történő beilleszkedés elősegítésére van szükség.

A hajléktalanok sorsát jól felkészült szociális szakemberekre kell bízni. Ez volna a valódi megoldás, és nem ez az emberi jogokat sértő, jogállami követelményeket semmibe vevő, alkotmánysértő önkormányzati rendelet. Emlékeztetünk arra, hogy hasonló rendeletekkel kapcsolatban Szabó Máté ombudsman kimondta, hogy a hajléknélküliség büntetése alapvető emberi jogokat sért, és „nem felel meg a jogállami követelményeknek”, ezért kérjük az önkormányzatot, hogy vonja vissza a rendelet módosítását!

Szilágyi László
országgyűlési képviselő,
az LMP Komárom-Esztergom megyei szervezete nevében