Büntetés helyett kulturált lomtalanítást!

  • Beküldve: 2013. október 07.

A lomtalanítás sok bosszúságot okoz, ugyanakkor sok család megélhetését is biztosítja. Az FKf Zrt. a lomok szelektálásával nem foglalkozik, mindent eléget, ezért érthetetlen, hogy a kulturáltabb szolgáltatás helyett rendőrök büntetik a lomizókat az új hulladéktörvényre hivatkozva.

Jellemző a Fidesz-uralomra, hogy jobb ötlete nem lévén rendészeti eszközökkel akar megoldani egy környezetvédelmi és egyben szociális problémát. A rossz gazdaságpolitika miatt sajnos egyre többen szorulnak rá a guberálásra és lomizásra. Ezeket a családokat embertelen dolog újabb szankciókkal sújtani!

Az Együtt–PM szerint az illetékeseknek büntetés helyett azzal kellene foglalkozniuk, hogy kisebb felfordulással járjon a szolgáltatás. Célzott gyűjtőakciókkal, a hulladékudvarok bővítésével, konténerekkel vagy gyűjtőketrecekkel el lehetne ezt érni. A lom tele van hasznos anyaggal. Meg kell találni a módját, hogy a rászoruló emberek ebből bevételre tegyenek szert!

Sok országban terjed az intelligens lomtalanítás módszere. Telefonos bejelentés után zárt teherautó megy a lomért, amiből kiválogatják a még használható dolgokat. Újrahasználati központokban felújítják a tárgyakat, majd szociális áron értékesítik azokat. A válogatásba, felújításba be lehet vonni a hátrányos helyzetű embereket, így legalább annyi embernek nyújthat megélhetést a lomhulladék, mint amennyi most él belőle.

Szilágyi László
országgyűlési képviselő

Somfai Ágnes
fővárosi képviselő (PM)